martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Laatste artikelen

  Herinneringen aan het verleden.

  Soms kom je mensen tegen met wie je een verleden hebt. Herinneringen komen boven en toveren in sommige gevallen een glimlach op je gezicht van vreugde en nostalgie.

  Gisteren kwam ik via facebook in contact met een "oude" bekende uit den Bosch. Via de facebookpagina van Kleintje muurkrant  kreeg ik een reactie op mijn vorige stukje. Ik heb meteen gereageerd en me voorgenomen om snel weer eens naar den Bosch te gaan.

  Wat maakte die periode ( jaren eind 70 begin 80)  zo bijzonder?  In die tijd was er, net zoals in geheel Nederland, grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren, starters, alleenstaande moeders en aan atelierruimte voor kunstenaars. Nu wilde het toeval dat een aantal grote panden in den Bosch leeg stond die zich prima leenden voor gecombineerd wonen, woongroepen met privacy en werkruimte voor kunstenaars. De goed georganiseerde kraakbeweging in den Bosch besloot deze panden toe te voegen aan het reguliere woningbestand. Geen acties om te rellen maar acties met een doel gebaseerd op het idealisme van gerechtigheid en rechtvaardigheid. Een anarchistische inslag was ons niet vreemd en gezag accepteren omdat het gezag was, was niet gangbaar. Een verpleegstersflat, een ziekenhuis en een klooster werden op die manier toegevoegd aan het bestand. Ik heb die tijd ervaren als een mooie tijd, jonge mensen die bereid waren zich belangeloos in te zetten voor een algemeen doel. Maar ook gericht op resultaat zodat bijna elke kraakactie werd gevolgd door onderhandelingen met de eigenaar en meestal met succes.  Loyaliteit naar elkaar en oprechte interesse in de ander waren elementen die deze tijd bijzonder maakte. Uiteraard waren er onderlinge spanningen maar altijd met respect.  

  Is het nu anders? Ik vind van wel. Op het gevaar af een oude man gevonden te worden mis ik bij de hedendaagse studenten en werkende jongeren het idealisme, de solidariteit en het commitment van toen. Kan meespelen dat de druk om af te studeren toen niet zo groot was en er alle tijd was om je in te zetten voor het maatschappelijk belang, ook al kostte dat veel tijd.

  Ik ga binnenkort naar den Bosch en neem iemand mee die het hedendaagse artistieke en toch nog steeds anarchistische wereldje in Amsterdam kent. Ik ben er van overtuig dat er raakvlakken zijn die herinneringen aan het verleden oproepen. En toch denk ik dat Freek de Jonge gelijk had toen ook hij constateerde dat " hij zijn idealen telde en er steeds minder over hield". Maar het was een mooie tijd die ook gemaakt heeft dat ik ben zoals ik ben.

  Reacties

  Het is al weer een maand of negen geleden dat ik iets op mijn blog heb geschreven. Was er dan niet te melden over de politiek in dit bruisende stadsdeel?  Eerlijk gezegd weinig tot niets. Daar waar al vaker sprake was van het feit dat de politieke discussie op slot zat is de situatie nu zo dat zelfs de sleutel is weggegooid.  Vrijwel gen enkel debat werd gevoerd op inhoud, maar vanuit de angst dat men binnen de coalitie wel eens een verkeerde opmerking kon maken.  De andere coalitiepartners zouden wel eens boos kunnen worden. En het dagelijks bestuur tegen de borst stuiten was al helemaal not done. Dat zou wel eens funest kunnen zijn voor je politieke carrière.

  Inmiddels is dat gegeven niet meer van belang omdat alle partijen hun lijst hebben vastgesteld. Op de PvdA na dan want die moeten nog een frauderend vuiltje wegwerken.  En wat blijkt, nu hebben raadsleden die tot voor kort het coalitiebeleid met hand en tand verdedigden, de oppositie uithoonde op basis van de macht van het getal, wel een eigen mening te hebben. Jude Khela begint een eigen partij en zegt in het Parool dat er behoefte is aan meer activistische politiek. Laat hem nu degene zijn die ons, OZO, altijd verweet activistische politiek te bedrijven. ( en ja, hij heeft overwogen over te stappen naar OZO). Een ander lid durfde het zelfs aan om afgelopen vergadering tegen de hele fractie in te stemmen. Hiervoor wel respect omdat ze al eerder getuigde van een eigen mening. Als echter blikken hadden kunnen doden hadden we nu een begrafenis gehad.

  Zelfs de VVD durft nu het debat aan met de PvdA, maar ook nu weer meer blaffen dan bijten. En de andere coalitiepartner, GroenLinks. Tja laat ik daar maar het zwijgen toe doen.

  Kortom, weinig vuurwerk en toch zal ik in mijn laatste raadsvergadering een mooi betoog gaan houden, op inhoud en principes, nog een keer dan.

  Komende dagen meer over politiek Zuidoost, verleden heden en toekomst.

  Reacties (1)

  Omdat ik niet eens weet hoe ik op mijn eigen blog kan reageren maar op deze manier. Rob ik weet niet in welk circuit je verkeerd maar ik woon echt in Zuidoost. Het misverstand kan ontstaan doordat na onze scheiding in januari mijn ex in Almere is gaan wonen. Is dat ook weer opgehelderd.

  Ik wil niet terug naar toen, maar de situatie is wel veranderd door de komst van de bestuurscommissies. Deze zijn voornamelijk belast met de uitvoering van beleid en een uitvoeringsorganisatie is per definitie niet politiek. Vandaar mijn pleidooi voor een paar goede managers. Het pleidooi voor gebiedsgericht werken kan wel jouw pleidooi zijn geweest, maar zeker niet van je partijgenoten in de deelraad.

  Wordt vervolgd, misschien eens deze discussie/gesprek voeren met een aantal geïnteresseerden van buiten de bestuurscommissie, niet als politiek platform, maar als een soort van denktank?

  Reacties
  Naam
  E-mailadres
  Vul onderstaande captcha in.
  Dit is een verplicht veld

  Onze site is weer aan het opkrabbelen. Hopenlijk voorlopig geen gehack meer.

   

  http://www.ozo-amsterdam.nl

   

  Reacties

  Naar aanleiding van diverse publicaties over wantoestanden bij de reiniging heeft de fractie een aantal vragen aan het Dagelijks Bestuur gesteld. Deze komen aan de orde tijdens de commissievergadering donderdag 7 februari. http://ozo-amsterdam.nl/nl/actueel/

  Reacties

  De fractie van de PvdA Zuidoost heeft het altijd over respect. Tijdens de discussie over het rouwcentrum maakte de fractievoorzitter van de PvdA het bekende "hand langs de keel gebaar"om de voorzitter (ook pvdA) het signaal te geven dat de heer Mos van D66-OZO de mond gesnoerd moest worden. Respect/

  Je kunt het terug zien op de site van het stadsdeel: http://www.besluitvormingamsterdamzuidoost.nl/Vergaderingen/Stadsdeelraad/2013/29-januari/20:00 en scroll naar het tijdstip 56 minuten en 54 seconden.

   

  Reacties

  In de plenaire vergadering van de Eerste Kamer van dinsdag 29 januari wordt het wetsvoorstel afschaffing bevoegdheid gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen behandeld.

  Kijk de op de site van D66-OZO voor meer informatie

  Reacties

  MAAR DAAR DENKT NIET IEDEREEN HETZELFDE OVER!

  Reacties

  Bij het opschonen van mijn bestanden kwam ik een Parool-artikel tegen nav het opstappen van neslo als Db-er. De commentaren sneden toen hout, maar over de positie van GroenLinks als coalitieprtij is door al de jaren heen niets veranderd. Vervang Nesloo door Vyent en het artikel is zo weer actueel. Met als uitzondering dat de toenmalige fractievoorzitster wel een eigen mening had, iets wat voor de huidige fractievoorzitter niet is toegestaan door de coalitiepartners. Bij het toestaan van een interpellatie van het CDA door GroenLinks werd hem dan ook meteen in een direct aangevraagde schorsing de les gelzezen door PvdA en VVD.

  Reacties
  Categorieën
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl