martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Die goede oude tijd?

  Herinneringen aan het verleden.

  Soms kom je mensen tegen met wie je een verleden hebt. Herinneringen komen boven en toveren in sommige gevallen een glimlach op je gezicht van vreugde en nostalgie.

  Gisteren kwam ik via facebook in contact met een "oude" bekende uit den Bosch. Via de facebookpagina van Kleintje muurkrant  kreeg ik een reactie op mijn vorige stukje. Ik heb meteen gereageerd en me voorgenomen om snel weer eens naar den Bosch te gaan.

  Wat maakte die periode ( jaren eind 70 begin 80)  zo bijzonder?  In die tijd was er, net zoals in geheel Nederland, grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren, starters, alleenstaande moeders en aan atelierruimte voor kunstenaars. Nu wilde het toeval dat een aantal grote panden in den Bosch leeg stond die zich prima leenden voor gecombineerd wonen, woongroepen met privacy en werkruimte voor kunstenaars. De goed georganiseerde kraakbeweging in den Bosch besloot deze panden toe te voegen aan het reguliere woningbestand. Geen acties om te rellen maar acties met een doel gebaseerd op het idealisme van gerechtigheid en rechtvaardigheid. Een anarchistische inslag was ons niet vreemd en gezag accepteren omdat het gezag was, was niet gangbaar. Een verpleegstersflat, een ziekenhuis en een klooster werden op die manier toegevoegd aan het bestand. Ik heb die tijd ervaren als een mooie tijd, jonge mensen die bereid waren zich belangeloos in te zetten voor een algemeen doel. Maar ook gericht op resultaat zodat bijna elke kraakactie werd gevolgd door onderhandelingen met de eigenaar en meestal met succes.  Loyaliteit naar elkaar en oprechte interesse in de ander waren elementen die deze tijd bijzonder maakte. Uiteraard waren er onderlinge spanningen maar altijd met respect.  

  Is het nu anders? Ik vind van wel. Op het gevaar af een oude man gevonden te worden mis ik bij de hedendaagse studenten en werkende jongeren het idealisme, de solidariteit en het commitment van toen. Kan meespelen dat de druk om af te studeren toen niet zo groot was en er alle tijd was om je in te zetten voor het maatschappelijk belang, ook al kostte dat veel tijd.

  Ik ga binnenkort naar den Bosch en neem iemand mee die het hedendaagse artistieke en toch nog steeds anarchistische wereldje in Amsterdam kent. Ik ben er van overtuig dat er raakvlakken zijn die herinneringen aan het verleden oproepen. En toch denk ik dat Freek de Jonge gelijk had toen ook hij constateerde dat " hij zijn idealen telde en er steeds minder over hield". Maar het was een mooie tijd die ook gemaakt heeft dat ik ben zoals ik ben.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl