martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Hoe zuur is de politiek?

  Regelmatig wordt de stelling geponeerd dat de politiek verzuurd is. Is dat zo?

  Persoonlijk heb ik in de politiek zoals ik die heb meegemaakt wel ervaren dat er een verschuiving heeft plaats gevonden van inhoud naar ego, van idealisme naar partijbelang, maar is dat verzuring of een teken des tijds? In de beginjaren van de politiek in Zuidoost hadden de besprekingen een open karakter, diverse bijdragen waren inhoudelijk goed opgebouwd en er was openheid en ruimte voor de inhoudelijke bijdrage van collega’s. De financieel onderbouwde verhalen van Klaas van Egmond van het CDA, de bijna filosofische beschouwingen van Peter Sebek OZO, de doordachte bijdrage van Frank Kroese ? VVD, de, soms langdradige, maar wel op inhoud gebaseerde bijdrage van Henri Dors, PvdA, de betrokken bijdrage van Paul van Velthuizen GroenLinks, helaas een voorbeeld dat een goed raadslid niet per definitie een goed bestuurder is. Kortom men nam en gaf elkaar de ruimte om het verhaal te vertellen zonder op voorhand al een inschatting te maken of door dat verhaal een coalitie of een dagelijks bestuur in de problemen kon komen. Het stelsel heette monistisch te zijn maar in de uitvoering veel dualistischer dan het zogenaamde duaal stelsel van nu. 

  De laatste jaren is er zo goed als geen ruimte meer voor een inhoudelijk politiek debat omdat vooraf al de strategie wordt bepaald door de coalitiepartijen die op maandagavond de verhalen afstemmen met hun bestuurders. Zodra een coalitiekikker uit de kruiwagen dreigt te springen wordt deze kikker meteen, al dan niet tijdens een schorsing, de kruiwagen weer ingetrokken.

   Als vanuit de oppositie een poging wordt gedaan om een inhoudelijk verhaal te houden wordt daar vaak meesmuilend over gedaan. Wim Mos, by far het meest intellectuele raadslid in Zuidoost, heeft verwoedde pogingen gedaan een inhoudelijk en soms wetenschappelijk onderbouwd verhaal te brengen. Zijn lot was vaak hoon. Uiteraard durfde niemand een debat op inhoud aan met Wim. In plaats daarvan werd er lacherig over gedaan en als Wim, of ik, daar dan boos om werden werd ons verweten activistische politiek te bedrijven. 

  Is met deze constatering de politiek verzuurd? Synoniemen voor verzuurd zijn: chagrijnig, gemelijk, korzelig, kribbig, nors, onaangenaam, onvriendelijk en stuurs. Nee want ondanks de verschuiving van inhoud naar ego, van duaal naar stevig monistisch, van Zuidoost-belang naar partijbelang is de sfeer nooit verzuurd, onaangenaam, onvriendelijk of chagrijnig geweest daar waar het de persoonlijke relaties betrof, een uitzondering daargelaten.

  Was het vroeger beter kun je dan als oudgediende afvragen. Het was zeker anders en inhoudelijk op een hoger niveau waardoor de persoonlijke relaties in orde waren omdat men elkaar respecteerde op inhoud en als persoon waardeerde. Dus ja, vroeger was het in ieder geval anders en zeer waarschijnlijk beter.

  Ben ik persoonlijk verzuurd, absoluut niet, ik heb altijd met plezier deelgenomen aan het gezelschapsspel in Zuidoost. Om er echt zeker van te zijn heb ik 24 uur lang mijn zuurgraad maar eens laten meten. De uitslag moet nog komen maar ik verwacht dat ik NIET verzuurd ben.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl