martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Lijstverbinding VVD D66

  D66 en de VVD gaan in Amsterdam een lijstverbinding aan. Voor de hand liggende partners zegt de voorzitter van de VVD de heer Koen Peterse.

  Is dit wel zo voor de hand liggend? Wel als je het vanuit strategie bekijkt, immers PvdA en GroenLinks hebben ook een lijstverbinding en gezien de deelname van veel partijen aan de verkiezingen die waarschijnlijk net niet of helemaal niet en zetel binnen slepen zijn er wel wat restzetel te verdelen. Maar logisch op inhoud? Ik zie die logica niet zo. Op belangrijke onderwerpen lopen de standpunten te veel uiteen om een lijstverbinding te rechtvaardigen.

  Dus strategie. Is dat verkeerd, nee, het gaat uiteindelijk om de macht in de stopera en dan is het begrijpelijk.

  Maar vertaal het eens naar het lokale stadsdeelniveau. Daar is niet gekozen voor een lijstverbinding tussen D66 en de VVD-Zuidoost.  Het strategische argument zou ook hier van toepassing kunnen zijn maar heeft dus niet geleid tot zo'n verbinding. Dus andere belangrijkere argumenten om het niet te doen. Welke zijn dat dan, inhoudelijke argumenten kunnen het niet zijn omdat beide lokale afdelingen uitgaan van de stedelijke partijprogramma's. Blijft over de beeldvorming, persoonlijke relaties of slechte ervaringen. Beeldvorming kan eruit bestaan dat de VVD in Zuidoost niet geassocieerd wil worden met de lokale D66 fractie vanuit de gedachte dat dat slecht zou uitpakken voor het imago van de VVD. Persoonlijke relaties kunnen een rol spelen hoewel dat in een zakelijke politieke benadering niet zou mogen. Ervaringen met elkaar, dat zou wel eens de doorslag kunnen geven. De wijze waarop de VVD zuidoost in Raad en commissie reageert op de bijdrage vanuit de D66-fractie kunnen de keuze om geen lijstverbinding aan te gaan verklaren.

  Mijn conclusie is dat een lijstverbinding niet alleen bepaald wordt door inhoud en strategie, maar dat zeker in Zuidoost de VVD D66 totaal niet ziet zitten als serieuze partner en dat in de toekomst ook niet zal doen.  En ja dat worden keuzes ineens erg persoonlijk.

   

  Reacties

  Rob op 07-02-2014 19:16

  Over de persoonlijke relatie tussen jou en je (oud-) fractiegenoot Roy Ristie lezen we hier verder niets?

  Jouw relatie met D66 heeft een uitgebreide geschiedenis tenslotte.

  vriendelijke groet,

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl