martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Zuidoost en de verkiezingen

  Nu de definitieve uitslagen bekend zijn van de verkiezingen voor de bestuurscommissies weten we waar we het in Zuidoost de komende vier jaren mee moeten doen.

  Opvallend en toch ook weer niet is het opkomstpercentage in Zuidoost. 37,7 % van de kiezers is opgekomen.  Ik  denk dat de oude wijkopbouworganen en de dorpsraad Driemond meer draagvlak hadden onder de bewoners dan de huidige bestuurscommissie.  

                       

  Een andere conclusie is dat "de politiek" er niet in geslaagd is om te betrekken bij de politiek. Te veel een gezelschapsspel voor intimi geweest, vanuit een glazen koepel regerend met de gedachte te weten wat goed is voor de mensen. Draagvlak is niet alleen te bepalen op basis van de opkomstcijfers, het gaat ook om de wijze waarop de politiek burgers toestaat om bij voorgenomen acties en besluiten hun mening te laten horen en daar dan ook iets mee te doen.  Indien de burgers het idee zouden hebben dat hun betrokkenheid en inspraak serieus genomen wordt zal dat ook kunnen leiden tot een hogere opkomst. Afgelopen vier jaar hebben burgers pogingen ondernomen om invloed uit te oefenen op de besluitvorming maar eigenlijk heeft dat nooit geleid tot tevredenheid onder de actieve burgers.  Als men er al betrokken werd zagen ze eigenlijk bitter weinig terug van hun inspraak en inspanning. En eerlijk is eerlijk als je dat een of meerdere keren mee gemaakt hebt verlies je het vertrouwen in de politiek. De coalitiepartijen in Zuidoost bleven te vaak blindelings achter de plannen van het Dagelijks bestuur staan en hielden elkaar in een machtsgreep. De oppositiepartijen waren niet in staat de "massa te mobiliseren". Daarbij komt ook nog eens dat de ontevreden burgers hun heil zochten en vonden bij de oppositiepartijen. Daardoor werd het een strijd tussen de coalitie en de oppositie met als gevolg dat het niet meer ging om de inhoud, maar om de macht en de gunfactor. Kortom er ligt een geweldige taak voor de leden van de bestuurscommissie om af te stappen van het politieke spel maar om gezamenlijk en in overleg met de burgers op basis van wat we hebben pragmatisch te komen tot wat we willen. Om die reden hoop ik ook dat dit de laatste verkiezingen waren voor de bestuurscommissie met als kandidaten de landelijke politieke partijen. Ook in Zuidoost zie je dat de verkiezingen gedomineerd werden door landelijke partijen met inzet van landelijke partijbonzen.  De uitslag laat dit bijna een op een zien. De kiezers hebben echt niet gekeken naar wat de partijen, db-ers en raadsleden gepresteerd hebben. De kiezer heeft zich laten leiden door landelijke kopstukken, landelijke standpunten en heeft niet gekeken naar de prestaties in Zuidoost. Anders is het niet te verklaren waarom de beste DB-er die we in lange tijd hebben gehad, een harde werker en inhoudelijk op de hoogte, Emile Jaensch zo laag scoort en een volkomen onzichtbare "uh-repeterende" inhoudsloze Db-er als Vyent met zijn partij wel succes scoort.

  De uitslag dan maar eens onder de loep nemen.

   

  Conclusie is dat de PvdA wel verloren heeft, maar minder dan in de andere stadsdelen en dat D66 gewonnen heeft maar minder dan in de andere stadsdelen. De overige partijen zijn de lokale partijen. Als deze samen een lijst hadden gehad hadden ze ongeveer 20 % van de stemmen gehaald en waren ze veruit de tweede partij in Zuidoost geweest met drie zetels. Als er dan toch weer verkiezingen moeten komen in 2018 is mijn advies dat op stadsdeelniveau gewerkt gaat worden aan een grote lokale partij, niet gehinderd door partijpolitieke dogma's, maar gebaseerd op pragmatisch oplossingen tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners.  En daar moeten ze nu al mee beginnen.

  Hoe nu verder in Zuidoost? Ik heb daar diverse ideeën, variërend van samenvoeging van lijsten tot gedoogsteun enz.  over, maar die hou ik nog even voor me.

   

   

  Reacties

  Rob op 22-03-2014 17:55

  152 Kandidaten verspreid over 12 lijsten hebben 5 restzetels opgeleverd. Maar 1 kandidaat heeft helemaal geen stem gekregen.

  De 37,7% procent stemmers hebben dus vooral verdeeld gestemd. Verdeeld zoals de deelraad steeds meer bleef steken in verdeeldheid.

  Gezamenlijk voor alle bewoners opkomen, respectvol samenwerken is niet gelukt. Miljarden euro's uit Brussel en/of Den Haag zijn verspild en geen enkele burger is echt geraakt ondanks alle ruzies en malversaties.

  Bijna Belgisch denk ik dat het leven in Amsterdamm-ZuidOost ook zonder politiek en/of bestuur gewoon doorgaat. Ik schaam mij daarvoor.

  Maar altijd blijft; de kiezer heeft gelijk!

  Bezorgde groet,

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl