martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Subsidiegeld naar sjoemelend Raadslid?

  Aanstaande zaterdag is de bewonersdag in Amsterdam Zuidoost. Op de website als volgt aangekondigd: " De oude stadsdeelraad begon ermee en het algemeen bestuur doet het dit jaar ook: de jaarlijkse Bewonersdag Zuidoost. Op zaterdag 13 september staat de Bewonersdag 2014 in het teken van de stedelijke vernieuwing van de Bijlmer."

  Om deze dag te promoten was een uitzending van Radio Mart ( what's in a name?) gepland. Om de mogelijk te interviewen raadsleden voor te bereiden werd een 'Vraag en antwoord-document"aangeleverd door de communicatieadviseur van het stadsdeel. ( in de acht-maandsrapportage wordt voor deze functionaris 175.000 Euro opgenomen).

  Een tweetal citaten uit het communicatieadvies:

  " Is Lorna Koenen betrokken bij de organisatie van de Bewonersdag?

  9Woman@Work organiseert de Bewonersdag in opdracht van de Bestuurscommissie.  9Woman@Work heeft besloten om Lorna Koenen als adviseur in te schakelen. Dit in verband met haar ervaring en betrokkenheid bij bewonersparticipatie van voorgaande jaren.

  • Lorna Koenen is negatief in het nieuws geweest. Is het dan nog wel gepast om haar te betrekken bij de organisatie van Bewonersdag?

  9Woman@Work is de organisator. Zij hebben Lorna Koenen gevraagd als adviseur.

  He die naam ken ik nog wel, los van het feit dat ik jaren met haar in de deelraad heb gezeten kennen veel mensen haar als de frauderende  voorzitter van de Bijlmer bewonersraad.

  Deelraadslid Lorna Koenen (60) van de PvdA in Amsterdam-Zuidoost heeft gesjoemeld met een subsidie voor bewonersparticipatie.

  Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door woningcorporatie Rochdale tegen de Bijlmer Bewonersraad (BBR). Koenen is voorzitter van het bestuur van deze belangenorganisatie. De Amsterdamse PvdA heeft Koenen met klem verzocht per direct haar zetel in de deelraad op te geven. Ze is bezig aan haar tweede termijn. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen staat ze vijfde.

  Aanleiding was een betaling uit 2009 aan een adviesbureau van 13.716 euro uit het door de corporatie beschikbaar gestelde budget voor bewoners­participatie. Het bureau stond ingeschreven bij de kamer van koophandel in Rotterdam met als specialisme begeleiding bij de menopauze. Het lukte Rochdale niet contact te leggen met de eigenaar. De BBR gaf als verklaring dat de eigenares op Sint Maarten verblijft.

  Ernstig in gebreke
  De rechtbank is het met Rochdale eens dat het bestuur ernstig in gebreke is gebleven bij het verschaffen van helderheid over de besteding van het geld. Ook tijdens de rechtszaak zijn de bestuurders er niet in geslaagd een afdoende verklaring te geven voor wat de rechtbank omschrijft als een 'handelen dat geen redelijk denkend bestuurder zou doen'.

  De rechtbank heeft Koenen en haar twee medebestuurders hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Zij moeten Rochdale het geld terugbetalen. Ook moet binnen een week de administratie van de afgelopen jaren worden overhandigd, zodat kan worden bekeken of er nog andere malversaties zijn gepleegd.

  De door de communicatieadviseur voorgestelde antwoorden op de vragen over Koenen zijn formeel  correct maar… Commissieleden hebben uiteraard het recht om hun ongenoegen te uiten over zowel het gedrag van Koenen als raadslid als over het volstrekt ontbreken van enig moreel besef bij 9women@work. Immers een vanwege gesjoemel tot aftreden gedwongen raadslid inhuren als adviseur met subsidiegeld lijkt me niet zoals het hoort.

  Praten met meel in de mond is iets waar we steeds mee te maken hadden als er weer eens (pvda-) raadsleden ter discussie stonden vanwege hun integriteit of het ontbreken daarvan. Koenen als expert op het gebied van bewonersparticipatie???? Ik heb haar de afgelopen jaren niet kunnen betrappen op enig positieve bijdrage daar waar het ging over bewonersparticipatie. Immers als lid van de pvda fractie deed ze braaf mee aan het volgen van de fractiediscipline ook als dat inging tegen de belangen van de bewoners in zuidoost. Persoonlijk en partijbelang boven bewonersbelang.

  Een vraag en antwoorddocument voor de raadsleden is een nieuw fenomeen. Maar van een adviseur ad 175.000 euro mag je uiteraard wel het een en ander verwachten. Het kan helpen als het de feiten weergeeft die commissieleden moeten weten voor een interview. Echter de antwoorden op de vragen over Koenen zijn geen feiten maar (politieke) meningen en ik hoop dat commissieleden hun eigen mening blijven houden en uitdragen, ook als het om politiek gevoelige kwesties gaat die de pvda raken.
  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl