martvandewiel.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Rol bestuurscommissie Zuidoost

  Vanavond naar een bijeenkomst van de bestuurscommissie Zuidoost geweest. Ik zeg express bijeenkomst omdat ik de term vergadering niet op zijn plaats vind. Een bijeenkomst heeft in zich dat het een samenzijn is van een aantal mensen om elkaar te ontmoeten zonder specifiek doel.  Een vergadering daarentegen is een bijeenkomst van mensen met als doel om met elkaar over specifieke, vooraf aangegeven punten van gedachten te wisselen en na wisseling van argumenten tot besluitvorming te komen.

  Het vooraf vastgestelde onderwerp was in mijn geval de festivalnota, inclusief de evaluatie van het zomerfestival. Zonder op de inhoud in te gaan heb ik ervaren dat een inhoudelijke wisseling van argumenten en het onderlinge debat hierover niet aan de orde was. Elke fractie hield zijn vooraf opgestelde betoog en was daar in mijn ogen zo mee bezig dat men niet echt luisterde naar de betogen van anderen. Immers niet echt belangrijk omdat  het eigen betoog vooraf was opgesteld en niemand zichzelf de vrijheid gaf of durfde te geven om zijn of haar vooraf opgestelde betoog nog eens kritisch tegen het licht te houden als gevolg van de bijdrage van een ander.

  Dit ziende riep bij mij de volgende vraag op: Is de bestuurscommissie een groep betrokken burgers van Zuidoost die als volksvertegenwoordigers een gezamenlijk belang nastreeft of een groep individuen die als doel stellen zichzelf op een podium te plaatsen waarbij de hoogte van het podium wordt bepaald door de mate waarin je anderen vliegen afvangt.

  Met de invoering van de bestuurscommissie is het dualisme afgeschaft hetgeen impliceert dat Dagelijks Bestuur en Algemeen bestuur een monistisch geheel is. Geen wij-zij meer maar wij. Men heeft daar moeite mee met als gevolg dat het nog steeds een situatie is van dagelijks bestuur versus algemeen bestuur. Het zou in mijn ogen een goede zaak zijn als de bestuurscommissie zichzelf de vraag stelt wat zij wil zijn/betekenen binnen de samenleving van Zuidoost. Ik verwacht dat iedereen roept dat ze volksvertegenwoordiger wil zijn die opkomt voor de belangen van Zuidoost als collectief van bewoners en ondernemers. De vervolgvraag is dan volgens mij hoe je dat wilt doen en wat je er voor nodig hebt. Dit gesprek samen voeren zonder elkaar vliegen of te vangen zal volgens mij helderheid geven over waar ze gezamenlijk voor staan en wat er nodig is om dit te doen. Op basis daarvan stel je een rolverdeling vast, niet op basis van (machts)posities maar op basis van competenties van de individuele leden. De ideale wereld? Geen idee, maar zoals het nu gaat is volgens mij in ieder geval niet ideaal.

  De verwondering overviel me vanavond ook weer. Onderwerp was het vaststellen van een festivalnota. Een nota waarin je kaders stelt voor (toekomstige) festivals. De verwondering bestond uit de opmerking van Leeuwin van GroenLinks. Hij wilde voorkomen dat na het vast stellen van de kaders toekomstige aanvragen afgewezen zouden worden. Schiet mij maar lek………………….

   

   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Categorie├źn
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl